POZNAJ WŁOCHY- KULTURA, JEDZENIE I JĘZYK

czyli owoce szkolenia POWER SE  realizowanego w ramach funduszy europejskich

część 3.

KUCHNIA-MINI KURS GOTOWANIA

            Wybranie potrawy do przygotowania w ramach mini kursu gotowania nie było łatwe, jednak wybór okazał się trafiony, o czym świadczy zainteresowanie uczniów oraz powodzenie w realizacji.

Czas odkryć karty, czyli ujawnić co przygotowali młodzi kucharze, a właściwie piekarze oraz zainteresowani nauczyciele. Jeszcze chwila niepewności, próbujecie zgadnąć???

Tak, upiekliśmy chleb, ale  nie byle jaki, a taki na zakwasie. Zadanie nie było łatwe, ponieważ trzeba było wyhodować zakwas, wyrobić ciasto, no i upiec chleb, ale  wszystkim się udało czego gratuluję i zachęcam innych, żeby zainteresowali się wypiekaniem pieczywa, które na co dzień gości w naszym jadłospisie.

            Do tego przedsięwzięcia zainspirował mnie udział w kursie POWER SE  realizowanym w ramach funduszy europejskich. Miejscem szkolenia były Włochy i tam przedstawiono uczestnikom jak ważne dla zdrowia jest samodzielne przygotowywanie potraw z nieprzetworzonych produktów, między innymi nauczyłam się robić makaron, który jest podstawą włoskiego menu i to właśnie zainspirowało mnie do zorganizowania akcji pieczenia chleba, który jest bazą naszej codziennej diety.

                                                                                                                                 Beata Machulec