czyli owoce szkolenia POWER SE realizowanego w ramach funduszy europejskich
część 3.
KUCHNIA-MINI KURS GOTOWANIA
Wybranie potrawy do przygotowania w ramach mini kursu gotowania nie było łatwe, jednak wybór okazał się trafiony, o czym świadczy zainteresowanie uczniów oraz powodzenie w realizacji.
Czas odkryć karty, czyli ujawnić co przygotowali młodzi kucharze, a właściwie piekarze oraz zainteresowani nauczyciele. Jeszcze chwila niepewności, próbujecie zgadnąć???
Tak, upiekliśmy chleb, ale nie byle jaki, a taki na zakwasie. Zadanie nie było łatwe, ponieważ trzeba było wyhodować zakwas, wyrobić ciasto, no i upiec chleb, ale wszystkim się udało czego gratuluję i zachęcam innych, żeby zainteresowali się wypiekaniem pieczywa, które na co dzień gości w naszym jadłospisie.
Do tego przedsięwzięcia zainspirował mnie udział w kursie POWER SE realizowanym w ramach funduszy europejskich. Miejscem szkolenia były Włochy i tam przedstawiono uczestnikom jak ważne dla zdrowia jest samodzielne przygotowywanie potraw z nieprzetworzonych produktów, między innymi nauczyłam się robić makaron, który jest podstawą włoskiego menu i to właśnie zainspirowało mnie do zorganizowania akcji pieczenia chleba, który jest bazą naszej codziennej diety.
Beata Machulec